Maksimer lysindfaldet med den rigtige maling

Nyere danske boliger bygges som regel med store vinduespartier, hvor lyset strømmer ind, mens det er helt anderledes med ældre bygninger – her kæmper solen for at sende strålerne ind. Men er det muligt at skrue op for lyset med maling?

Små rum og små vinduer lukker lyset ude og får værelset til at virke småt og mørkt, men en maksimering af lysindfaldet kan gøre meget for at opveje det. Vi har spurgt en maler i København, hvad man skal gøre, hvis man ønsker at hjælpe lyset på vej med maling, og svaret er enkelt: Vælg den rigtige maling.

Maling med høj glans

Det første og bedste trick er at vælge en blank maling med høj glans. På den måde reflekterer væggene solens stråler, så det virker som om, der kommer mere lys ind, end der egentlig gør.

Et enkelt og effektivt fif til at maksimere lysindfaldet – og der er flere.

 

Vælg kolde farver

Den hvide farve er det klassiske valg, når der skal males i de danske hjem, og det er ikke uden grund. Det er den bedste tone til væggene, hvis du vil skrue op for lyset. Vil du gerne have flere farver ind i hjemmet uden at gå på kompromis med lysindfaldet, skal du gå efter de kolde toner. 

Kolde farver har den fordel, at de visuelt får rummets vægge til at trække sig tilbage, og dermed virker det større, end det i virkeligheden er.

Hold fokus på lysreflekterende flader

Der er områder i boligen, som rammes mere af lyset end andre, og her skal du være ekstra opmærksom på at skrue op for glansen i den lyse maling. Det gælder eksempelvis vindueskarme og vægge i nærheden af vinduespartierne.

Som en ekstra bonus kan du med fordel male dit loft i en lys – og gerne hvid – farve, så får du hjernen til at tro, der er højere til loftet, end der er.